Нова интрига се оформя около машинното гласуване, което се проведе на последните

...
Нова интрига се оформя около машинното гласуване, което се проведе на последните
Коментари Харесай

Ще върне ли 48-то НС хартиената бюлетина?

Нова интрига се оформя към машинното гласоподаване, което се организира на последните два избора за парламент у нас. Въпросът е дали бъдещите депутати и 48-то Народно събрание няма да поемат по-уверено курс към неговата анулация.

Преди дни темата бе повдигната от ГЕРБ и персонално от водача Бойко Борисов. От партията настояха сорс кодът на софтуера на машините да бъде възложен на всички заинтригувани. Искането им бе предоставено с писмо до Централната изборна комисия (ЦИК), Министерство на електронното ръководство и " Сиела Норма " АД. Поводът за настояването са подозренията, изказвани не един път до момента от ГЕРБ, че машините за гласувани са манипулирани.

От ЦИК отвърнаха незабавно: " Това е направено още преди провеждането на изборите за народни представители. Въз основа на решението на ЦИК, на 28.09.2022 година Министерство на електронното ръководство е осигурило достъп до изходния код на машините за гласоподаване на представителите на политическите партии, които са регистрирани в обществения указател на ЦИК. "

Страна в разногласието взе и някогашният министър на Министерство на електронното ръководство Божидар Божанов. Чрез пост във " Facebook " той изясни, че е имало достъп до кода и че ГЕРБ просто не са изпратили човек. " Борисов да си пита хората за какво не са отишли да гледат кода преди изборите, както е уредено в закона, вместо да употребява тази тематика след изборите, най-вероятно с цел да приготви пътя за отпадането на машинното гласоподаване ", написа той.На предходните избори представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподаваха срещу решение на ЦИК за предоставяне на достъп, припомня той.

ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане имаха и още едно общо гласоподаване по въвеждането на машинното гласоподаване на изборите в предходния парламент.

Няколко месеца преди разформироване на събранието  " Възраждане " внесе предложение за наложително преброяване на хартиените отрязъци от машинното гласоподаване.

Позицията на Българска социалистическа партия за машинното гласуване е още по-твърда. От левицата считат, че то смъква резултата им на изборите фрапантно и пробваха да прокарат самодейността си за връщане на хартиената бюлетина още в предходното Народно заседание. Бяха парирани от парламентарните групи на Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ, а и в действителност от един решителен глас, този на Крум Зарков, който в този момент даже няма да бъде народен представител.

Партията на Стефан Янев " Български напредък "  не е изразявала към момента мнение по тематиката, така като ще кара първи мандат в Народното събрание. От съдружните им сътрудници, АБВ бяха обаче изказани подозрения в честността на вота.

Изглежда подозренията на някогашния министър Божидар Божанов, че се цели ход към връщане на хартията на изборите - са резонни.

За да се случи това, което е смяна в Изборния кодекс, са нужни 121 гласа. В 48-то Народно заседание се знае, че " за " машинно гласоподаване са представителите на " Продължаваме промяната " и Демократична България - общо те имат 73 депутати. Дори и към техния общ брой да прибавим гласовете, които вероятно може да получат от Възраждане и Български напредък, 112 гласа не биха били задоволителни за едно болшинство, което да резервира машините.

Сметката демонстрира, че ГЕРБ с 67 депутата, плюс Движение за права и свободи с 36 мандата и Българска социалистическа партия - 25 мандата, даже и без гласовете и мнението на " Възраждане " (27 мандата) и Български напредък " (12 мандата), имат достатъчните 128 гласа в пленарна зала, с цел да върнат хартията и мъкненето на чували в изборния ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР